Kene Mücadelesi:
Tüm ilkbahar ve yaz ayları süresince hastalık taşıyan kenelere karşı açık alanda yapılacak düzenli ilaçlama çalışmaları salgının oluşmasında son derece engelleyici rol oynamaktadır. Kene, sadece kan emen, rahatsız eden bir haşere veya zararlı değildir. İnsanlar için ölümcül olabilen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ve Lyme hastalıklarının taşıyıcısı ve hastalığa sebep olan çok tehlikeli bir zararlıdır.
Zararlı olarak kabul edilen bu tip kenelerin 29 türü vardır. Yeni doğan türüne larva, gelişmekte olan türüne nimf denilmektedir. Dişi keneler yapı olarak erkeklerden farklıdır. Dişilerde arka bölümdeki kızıl renk biraz daha geniştir. Ayaklar biraz daha uzundur. Erkeklerde ayaklar biraz daha kısa ve arka bölümdeki kızıllık daha azdır. Kış aylarını ağaç kovuklarında ve duvar çatlaklarında geçiren keneler, havalar ısınmaya başladıkça meralarda, çiftliklerde, piknik alanlarında ve diğer kırsal kesimlerde görülürler. Bahar ve yaz aylarında yoğun olarak ısırılma vakaları gözükür.
Ülkemizde son senelerde kene alarmı verilmişti. İnsanlar kene ısırığı ve ondan bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkındaki haberleri çok sık duymaya alıştığı için son zamanlarda tehlike önemsi veya geçmiş yanılgısı gelişti. Ancak tehlike devam ediyor.
Ülkemizde bu büyük tehlikenin yayılmasının temel nedeni, kuş gribi nedeniyle kümes hayvanlarının telef edilmesi oldu. Ekolojideki bu ani dengesizlik kenelerinçoğalmasına neden oldu. İnsanlar için kene ısırığı gerçekten büyük tehlike arz etmektedir. Kenelerle mücadelede konusunda konuyu hafife almalı ve bilinçli olmalı ve kene mücadelesinde uzman yardımı ve en iyi yöntemleri tercih etmelisiniz. Mücadele için profesyonel firmaların güncel bilgilerinden yararlanmayı ve mücadele seçeneklerini değerlendirmelisiniz.
İlaçlama işlemlerinde ilk önemli konu yuvalarının tespit edilmesi işlemidir. Keneye özel ilaçlara sahip ve etkili mücadele yapmaya yetkin böcek ilaçlama yöntemleri sorunu etkili bir şekilde çözecektir. Amatörce yapılacak ilaçlama yöntemleri fayda yerine zarar meydana getirecektir. İnsan hayatı için tehlike arz eden bu zararlılar, görüldükleri hatta şüphe görüldüğünden şüphe duyulduğu andan itibaren mücadeleye başlanması gereken ciddi bir tehdittir. Bölgenin kısa zamanda ilaçlanması gerekir. Çoğaldıkları zaman yok etmek çok zor hale gelmektedir.
Keneler Nasıl Kan Emerler?
Keneler ağız bölümündeki özel bıçaklar sayesinde deriyi keserler. Ağız bölümü derinin altına girer ve kanı çekmeye başlar. Ayaklarıyla deriye yapışan keneler, doyana kadar deriyi bırakmaz. Kene gibi yapıştı, sözü buradan gelmektedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkarlar. Özellikle çiftlik ve evcil hayvanların kulak, anal, kuyruk ve sırt bölgelerinde görülürler.
Keneler, tek bir yapısal vücuttan oluşur. Ön kısımda kanı emmek için tasarlanmış ağız bölümü bulunmaktadır. Bacaklarının uçlarında çengeller ve vantuzlar olan keneler deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. Tamamen şişince kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşıp ot veya ağaçlara tırmanırlar. Ormanlarda bahçelerde bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emerler. Kenelerin tükürük salgısı dokuları sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimler içerir. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında önemli rol oynarlar. Kenelerde üreme eşeylidir, Çiftleşme kan emme sırasında konağın üzerinde olur, Çiftleşmeden sonra erkek konağı terk eder ve ölür, dişi kene ise tam doyuncaya kadar kan emmeye devam eder. Yumurtalarını yaprak altına ve diğer bölgelere bırakırlar. Ortam ve kan emme özelliğine göre yumurtlama işlemi gerçekleşmektedir. 3 bin ile 15 bin arasında yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar üç çift bacaklıdır. Dişiler yumurtladıktan sonra ölürler.
Sokak hayvanları, küçük ve büyük baş hayvanlar, keneleri beraberinde taşır. Sokak hayvanlarının girdikleri yerlerde keneler görülür. Kene ilaçlaması yönteminde yuva tespiti önemlidir. Zararlıların yaşadıkları noktalar tespit edilmelidir. Bu zararlı haşereleri tek tek yok etmek mümkün değildir. Bu nedenle genel anlamda geniş bölge ilaçlama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Böcek ilacı konusunda deneyimli ve uzman böcek ilaçlama firmalarının tavsiyesine uymak en doğru tercih olacaktır. Doğru uzman, uygun ilaç ve ilaçlama yöntemlerinden sonra verilen tavsiyelere uymak mücadele için önemlidir.
Örneğin, kenelerin bulunduğu yerler kapalı alanlarsa ilaçlama yapıldıktan sonra havalandırma yapılmamalıdır. Bu şekilde ilacın tesiri artacaktır. Kısa zamanda keneler ortadan kalkacaktır.
Keneden şüphelendiğiniz herhangi bir zamanda derhal bize ulaştığınız takdirde 7/24 günün her saatinde ilaçlama hizmeti sunan Kapsam İlaçlama ekipleri, sorunun en çok görüldüğü yaz aylarında sizi kene tehlikesinden korumak için var güçleri ile çalışır. İlk aşamada kenenin türü veya böceğin türü hakkında genel bir araştırma işlemi gerçekleşmektedir. Kene ilacı olarak bir çok tipte ilaç mevcuttur. Ama en doğru seçimi keneli alanı inceleyen uzmanlar gerçekleştirecektir. İlaçlanacak yerde insan veya hayvanların zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Özel kıyafetlerle elemanlarımız kısa sürede ilaçlama işlemini gerçekleştirir. İlaçlama sonrasında dezenfeksiyon işlemleriyle yaşam alanlarınız yaşanır hale getirilir. Bu tip bir haşere tehlikesinden dolayı ihmale, hafife almaya gelmez. Bunu tekrar tekrar hatırlatmak ta faya görüyoruz. Bu zararlıdan kurtulmak için bu konuda uzman firmaları tercih etmelisiniz.
Kenelere dünya’nın her bölgesinde rastlayabilirsiniz. Altmış beş tür hastalığa neden olan bu haşereler Lyme ve KKKA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığına neden olmaktadır.
Keneler tüm sıcak iklimlerde görülebilmektedir. Sorunun sadece İç Anadolu yöresine özgü olduğu büyük bir yanılgıdır. En çok yeşillik alanlar tehlike arz ettiği için dikkatli olmak gerekir.
Piknikte veya çayırda gezmeye çıktığınız zaman çoraplarınızı paçanızın üzerine çekiniz. Kollu gömlek giyiniz ve kolların kenarlarını ilikleyiniz. Bu alanlara seyahat edecekseniz açık renkli kıyafetler giyiniz. Bu sayede keneleri fark etmeniz daha kolay olacaktır.
Bu kural sadece kene tehlikesi için geçerli değildir. İnsanlar için zararlı olan bütün haşerelerden korunmak için bu tedbirleri almanız gerekir.
Kene bulunması olası alanlardan sonra tüm vücudu ve özellikle çocuklarınızın vücudunu kontrol ediniz. Diz altı, kulak arkası gibi gözden uzak yerleri de ihmal etmeden kontrol yapınız.
Tehlike olan bölgelerden uzak durmak hem sizin için hem aileniz için daha sağlıklı olacaktır. Ahırlar, çiftlikler, evcil hayvan barınakları benzeri birçok alan, kenelerin en çok bulunduğu alanlardır. Bu alanlara yakın piknik alanlarında çok dikkatli olmanız gerekir.
Yine evcil hayvan sahibi iseniz, özellikle köpek sahibi iseniz hem hayvanınızı gezdirirken, hem gezintiden geldikten sonra hayvanın tüylerinin arasını kontrol etmekte gerekir.